maanantai 10. marraskuuta 2014

HAPANJUURELLA LEIVOTTU: RUISLEIPÄ


Kun minä leivon  ruisleipää, ainesosat ovat äärettömän yksinkertaiset, sillä ruisleivissäni on ainoastaan vettä, ruisjauhoa ja merisuolaa. Luit oikein. Yksinkertaisuus on todella kaunista ja hyvää.

Olen kerran onnistuneesti lisännyt ruisleipätaikinaan pihlajanmarjoja, joista ensin pusersin mehut hyytelöä varten. Näin pihlajanmarjojen "jämiä" ei tarvinnut laittaa biojätteeseen, vaan ne pystyi käyttämään hävikin sijaan hyödyksi. Pihlajanmarjat antoivat ruisleipään erinomaisen makuvivahteen. Halutessaan taikinaan voi lisätä muitakin mausteita, esimerkiksi rosmariinia tai siemeniä.




HAPANJUURELLA LEIVOTTU RUISLEIPÄ
(Ohjeella tulee kaksi limppua tai vuokaleipää)

Esitaikina:

100 g ruishapanjuurta
300 g vettä
180 g ruisjauhoja (luomu)

Hapanjuuritaikina:

esitaikina
+
450 g vettä
800 g ruisjauhoja (luomu)
20 g merisuolaa

RUISVUOKA NOUSSEENA ENNEN PAISTOA

1. Sekoita esitaikinan ainekset keskenään puuromaiseksi seokseksi. Jos seos vaikuttaa kuivahkolta, lisää vettä. Peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön n. 6-8 tunniksi. Valmis esitaikina on turvonnut ja moussemainen. Lisäksi siinä voi olla kuplia.

2. Sekoita esitaikina sekä muut hapanjuuritaikinan ainesosat yleiskoneella. Sekoita keskinopeudella noin 10 minuutin ajan.

3. Peitä kulho kelmulla ja kohota noin 4 tunnin ajan, kunnes taikina on turvonnut noin kaksinkertaiseksi.

4. Jaa taikina kahteen osaan hyvin jauhotetulla leivinalustalla. Voitele vuoat ja nosta taikinat niihin. Silitä ruisjauhoa vielä leipien pintaan. Peitä vuoat liinalla ja anna nousta n. 2 tunnin ajan huoneenlämmössä. Leivät ovat nousseet tarpeeksi pitkään, kun ne repeilevät pinnasta.

5. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen hyvissä ajoin. Kun lämpötila on saavutettu, laita leivät uuniin alatasolle ja heitä muutama jääpala uunin pohjalle. Laske lämpö 200 asteeseen 5 minuutin paiston jälkeen ja paista leipiä vielä noin tunnin ajan. Leivät ovat valmiita, kun niiden sisälämpö on noin 98 astetta.

6. Kumoa leivät vuoistaan melko nopeasti uunista tulon jälkeen ja laita ne jäähtymään ritilälle. Kiedo leivät hieman lämpiminä leivinliinaan ja anna kypsyä huoneenlämmössä vielä noin 8 tuntia.

PIHLAJANMARJOILLA MAUSTETTU RUISVUOKALEIPÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.