torstai 24. heinäkuuta 2014

HAPANJUUREN KUIVATTAMINEN


Hapanjuuren kuivattaminen on paikallaan silloin, kun ei aio leipoa leipää hetkeen, mutta myös silloin, kun leipominen on aktiivista. Kuivattamalla saat varastoon toimivan juuren alun, jos purkissa säilytettävälle hapanjuurelle sattuu jotain syystä tai toisesta, esim. sen syöttäminen unohtuu tai se menee muutoin huonoon kuntoon. Kyseessä on siis eräänlainen varotoimenpide. Kuivattua juurta on myös helppo antaa lahjaksi muille.


Hapanjuuren kuivattaminen käy varsin helposti, mutta jonkun verran aikaa kannattaa touhuun varata, sillä ihan parissa tunnissa homma ei hoidu. Varaa ihan ensin esille uunipelti, leivinpaperi, nuolija tai muu vastaava apuväline, sekä hapanjuuripurkkisi. Eniten villihiivoja ja bakteereja kuivattuun juureen saa, kun hapanjuuri on vastaruokittu  (eli on turvonnut ja kuplii), mutta kuivattua juurta voi tehdä myös jääkaappikylmästä hapanjuuresta. Pääasia on, että hapanjuuri on terve.


Levitä hapanjuurta nuolijan avulla leivinpaperille hyvin ohut kerros. Tämä on tärkeää, sillä paksumman kerroksen kuivattamisessa kestää tolkuttoman kauan ja loppujen lopuksi pitkään uunissa seisseen juuren haju on melko sietämätön. Siis: pidä levittämäsi kerros ohuena.

Laita sen jälkeen pelti uunin ylätasolle ja laita ainoastaan uunin lamppu päälle. Jätä pelti uuniin noin 8 tunniksi.


Noin 8 tunnin kuluttua pellillä loikoilee kuiva ja rapsakka hapanjuurilevy, josta irtoaa palasia helposti. Nostele palat mortteliin tai muuhun vastaavaan murskaimeen.



Murskaa kuivatun hapanjuuren palat hienoksi ja pakkaa ne uudelleensuljettaviin muovipusseihin. Kuivatun juuren voi säilyttää huoneenlämmössä. Tärkeintä on varjella kuivattua juurta ylimääräiseltä kosteudelta, joten etsi sille kuiva säilytystila. Kuivattu juuri säilyy oikein säilytettynä vuosikymmeniä, ellei jopa satoja - kyseessähän on varsin perinteinen tapa säilyttää hapanjuurta sukupolvelta toiselle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.