torstai 5. maaliskuuta 2015

TUIKI, TUIKI, TÄHTÖNEN - ELI KUINKA TEHDÄ TÄHTILEIPÄ


Maku on tietenkin leivän tärkein ominaisuus, mutta ulkonäöllä on kiva ja ennen kaikkea motivoivaa kikkailla, sillä välillä uunista putkahtelee ulos täydellisiä leipäkaunokaisia ja toisinaan taas niin maata järisyttäviä rumiluksia, ettei tiedä mihin suuntaan notkollaan sitä röhönauruaan hohottelisi. Onneksi harjoitus tekee tässäkin mestarin, eikä hirviöleipiä niin kovin usein enää näe. 
Yksi muotosuosikeistani on tähti. Se on näppärä tehdä, leivästä tulee söpö ja se paistuu nopeasti, sillä leivän "pinta-alaa" on vähemmän verrattuna vaikkapa normaaliin pyöreään leipään. Tämä on ikään kuin patonki tähden muodossa, vaikkei tällä mitään tekemistä muutoin patongin muotoilun kanssa olekaan. 





Tähtileivät voi valmistaa vaikkapa ikisuosikkini reseptillä, jonka ohjeella tulee joko kaksi isoa tähtöstä tai neljä pienempää.

Kun taikina on valmis työstöön, tee taikinasta joko kaksi tai neljä palloa. Pyörittele taikinat pyöreiksi varoen, ettet hakkaa ilmoja ulos taikinasta. Tämän jälkeen ota esille raappa tai jokin muu vastaava väline ja paina sillä taikinapallon keskelle kuvio X. Kuvion saa painaa kokonaan taikinan läpi, ei siis pelkästään pintaan. Tämän jälkeen tee vielä yksi vaakatason viiva X:n päälle, eli kahden vinoviivan keskelle.

 Koska selitys oli nyt niin mahdottoman sekava, väsäsin tällaisen (upean!) mallin taikinapalloon tehtävästä kuviosta:


Tämän jälkeen ota taikinapallo käteesi ja käännä se ympäri, kuin kääntäisit sukan nurinpäin. Näin tähden sakarat tulevat ulospäin. Laske taikina takaisin pellille ja asettele sakarat kohdilleen, mikäli ne vinksahtivat käännössä.


Sumuta vettä leipien päälle ja ripottele pinnalle esim. pellavan- ja seesaminsiemeniä. Paista samoin kuin aikaisemmin tähän tekstiin linkkaamani porkkanaleipä, mutta huomioi, että nämä kypsyvät nopeammin. Siispä pidä mittari hollilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.