tiistai 12. elokuuta 2014

KUIVATUN JUUREN KÄYTTÖ


Kuten melkeinpä kaikki hapanjuurileivontaan liittyvä, myös kuivatun juuren käynnistäminen vie aikaa.  Paljon riippuu myös siitä, paljonko kuivattua juurta laittaa elpymään. Pienemmän määrän herättely kestää pidempään, kuin isomman määrän. Kaikkea kuivattua juurta ei tietenkään kannata tuhlata kerralla, vaan suosittelisin jättämään jotain myös varastoon.


Hapanjuuri tarvitsee käynnistyäkseen aina suotuisan lämpötilan, joka on käytännössä hieman huoneenlämpöä korkeampi (+23-+25). Huoneenlämpökin on ok, mutta homma käynnistyy hitaammin. Liian kylmä tai kuuma lämpötila on haitallinen.

Varaa esille lasipurkki, jonka pohjalle laitat kuivattua juurta. Lisää sitten purkkiin haaleaa vettä sen verran, että kuivattu juuri peittyy. Sekoita vesi ja juuri lusikalla sekaisin.


Sulje kansi ja anna purkin seistä noin 2-4 tuntia, jona aikana kuivattu juuri pehmenee.


Tämän jälkeen lisää vesi-juuriseokseen täysjyväjauhoja sekä haaleaa vettä niin, että tuloksena on puuromainen seos. Jauhojen laatu riippuu siitä, oletko elvyttämässä vehnä- vai ruisjuurta.

VASTASEKOITETTU, PUUROMAINEN SEOS.

Sulje purkin kansi löysästi. Anna seoksen seistä n. 8-10 tuntia, jonka aikana hölskytät purkkia muutaman kerran - näin juuri saa hieman happea käydäkseen. Tämän ajan kuluttua sinulla pitäisi olla purkillinen iloisesti kuplivaa juurta. Jos elo on kuitenkin vähäistä tai sitä ei ole ollenkaan, syötä juurta uudelleen vedellä ja täysjyväjauhoilla niin, että saat aikaiseksi puuromaisen seoksen. Odota jälleen käymisen alkamista n. 8-10 tunnin ajan.

Kupliva hapanjuuri on heti käyttökelpoinen tai sen voi laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivontakertaa. Jos seuraavasta käyttökerrasta ei ole tietoa, tulee juurta ruokkia säännöllisesti. Ohjeistus löytyy täältä

AKTIIVINEN HAPANJUURI 8-10 TUNNIN JÄLKEEN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljalinna on lomalla toistaiseksi. Hyvää kesää!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.